Fostul premier, Victor Ponta, a fost plasat de procurorii anticorupţie sub control judiciar, pentru prima dată, într-un nou dosar în care este acuzat că a primit bani pentru a pune o anumită persoană pe listele parlamentare la alegerile din 2012. Acuzaţiile concrete pe care i le aduc procurorii sunt cele de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Potrivit surselor judiciare citate de Mediafax, omul de afaceri este Sebastian Ghiţă, care a şi câştigat un loc de parlamentar într-un colegiu din Prahova. Ghiţă a recunoscut, marţi dimineaţa, în timp ce se afla la un termen la Înata Curte de Casaţie şi Justiţie că a fost chemat la rândul său la DNA Ploieşti. Cât priveşte personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, este vorba despre fostul premier britanic, Tony Blair, care s-a întâlnit cu Victor Ponta în anul 2012. La scurt timp după ieşirea de la audieri, Victor Ponta a reacţionat pe Facebook, arătând că nu l-a acuzat nimeni că a primit 220.000 de euro şi că va contesta măsura dispusă de procurori mâine, la ÎCCJ.
Victor Ponta are calitatea de suspect într-un nou dosar care invocă fapte care s-ar fi petrecut în perioada în care fostul premier era preşedintele PSD. Procurorii anticorupţie au decis plasarea lui Ponta sub control judiciar, arătând că există suspiciuni potrivit cărora „pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi”.
„Aceasta este o informaţie ‘pe surse’ neadevărată – nu m-a acuzat nimeni ca am primit 220.000 (sau orice altă sumă de bani)! Decizia procurorilor a fost următoarea: ‘să nu fac declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum şi la martorii audiaţi. Această măsură o voi contesta mâine în faţa judecătorilor de la ÎCCJ! După decizia ÎCCJ voi putea să îmi expun punctul de vedere şi să îmi demonstrez nevinovăţia!”, a replicat Ponta pe Facebook.
Potrivit surselor judiciare, omul de afaceri este Sebastian Ghiţă, care a şi câştigat un loc de parlamentar într-un colegiu din Prahova. Ghiţă a recunoscut, marţi dimineaţa, în timp ce se afla la un termen la Înata Curte de Casaţie şi Justiţie că a fost chemat la rândul său la DNA Ploieşti. Cât priveşte personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, este vorba despre fostul premier britanic, Tony Blair, care s-a întâlnit cu Victor Ponta în anul 2012.
Fostul prim ministru ar fi primit contra acestei propuneri 220.000 de euro, sumă necesară pentru organizarea unei vizite în România a unei personalităţi politice străine, totul pentru atragerea mai multor alegători. Concret, Ponta urmărea câştigarea de capital electoral prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului alegerilor, urma să fie organizat scrutinul local şi parlamentar. Banii ar fi fost transmişi către Ponta printr-un intermediar.
„Pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin în România nu are loc la iniţiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că iniţiativa îi aparţinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse”, arată procurorii DNA într-un comunicat de presă.
Astfel, pentru a ascunde provenienţa celor 220.000 de euro, Victor Ponta ar fi acceptat să încheie cu omul de afaceri două contracte. Mai târziu, după efectuarea plăţii, potrivit înţelegerii, respectivul om de afaceri a fost trecut pe listele partidului într-un colegiu electoral din Prahova, acesta ajungând ulterior şi deputat în Parlament.
Procurorii anticorupţie au decis, astfel, plasarea fostului premier sub control judiciar, argumentând şi că, „în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu uşurinţă în funcţii de demnitate publică alese, fiind promovaţi de conducerile partidelor politice cu scopul direct şi nemijlocit de a asigura finanţarea ilegală a partidelor în campaniile electorale. (…) Practic orice plată făcută în aceste condiţii constituie un folos necuvenit atâta timp cât accederea pe listele de candidaţi într-un colegiu care să asigure obţinerea mandatului este condiţionată de efectuarea acesteia”.
Întrebat, la intrarea în DNA Ploieşti, ce va face acolo, Ponta a răspuns „semnez condica”, fără să precizeze în ce calitate se află la DNA sau dacă este vorba despre un dosar nou. La ieşirea de la audieri, fostul premier a spus că nu are voie să comenteze cauza, dar că îşi susţine nevinovăţia.
În noul dosar al lui Ponta ar apărea numele fostului premier britanic, Tony Blair
Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, personalitatea de renume internaţional citată în comunicatul procurorilor este fostul premier britanic Tony Blair. De altfel, acesta a fost şi numele pronunţat de deputatul Sebastian Ghiţă atunci când a fost întrebat ce alte persoane apar în dosar. Acesta a anunţat, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că va merge şi el la audieri la DNA Ploieşti, după ce se va termina şedinţa la instanţa supremă.
„Nu vreau să vă spun cum mă simt cu al patrulea sau al cincilea dosar. Din câte am înţeles eu, este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, domnul Tony Blair, domnul Mihai Răzvan Ungureanu şi acordarea titlului de doctor Honoris Causa lui Tony Blair (…) Nu ştiu toata acuzaţiile. Totuşi ştiu că în dosarul acesta e vehiculat şi numele fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair (…) Sunt patru deja (n.r – dosare pe numele său). Dacă două dosare sunt trimise la instanţă şi ele se tot fac în continuare. Sunt prolifici cei de la Ploieşti. Eu nu cred că nu e vorba de nicio corupţie. Cred că suntem foarte restrictivi, astăzi, în modul în care interpretăm activităţile noastre. Am zis-o şi în Parlament că mâine poimâine şi o vânzare de casă, de maşină cu un mic denunţ aranjat poate deveni o corupţie care ucide”, a spus Sebastian Ghiţă. Întrebat ce alte nume mai apar în dosar, deputatul a răspuns: „Tony Blair”.
Victor Ponta şi Tony Blair s-au întâlnit la Bucureşti în anul 2012
În anul 2012, Victor Ponta a avut o întrevedere cu fostul premier Tony Blair, ocazie cu care au discutat aproximativ o jumătate de oră la sediul central din Kiseleff. Aceasta a fost o discuţie amicală pe care cei doi au purtat-o înaintea evenimenului oficial. Gândul scria atunci că, la finalul ei, preşedintele PSD a declarat că i-a povestit fostului premier britanic episodul de la Palatul Cotroceni în care i s-ar fi propus funcţia de prim-ministru.
„Nu sunt sigur că a înţeles. Cred că pentru un străin să-i spui că preşedintele îţi propune în glumă o funcţie de prim -ministru este o chestie intraductibilă oricât de bine ştii limba engleză”, a spus Ponta. Întrebat dacă a fost mirat de acest episod, Victor Ponta a dezvăluit că Blair a zâmbit. „Nu sunt convins că cineva care trăieşte în România înţelege cum poţi glumi cu funcţia de prim ministru. Este totuşi un om care a ocupat această funcţie zece ani şi cred că o ia foarte în serios”, a subliniat liderul PSD. După această întâlnire, fostul premier britanic a mers la Guvern unde s-a întâlnit cu Mihai Răzvan Ungureanu.
În 2012, fostul premier britanic Tony Blair a venit la Bucureşti pentru a ţine un discurs în cadrul unei conferinţe despre viitorul Europei. Pe baza unor informaţii obţinute din mai multe surse care lucrează în domeniul evenimentelor de acest fel, Gândul a reuşit atunci să afle care este onorariul lui Blair şi, de asemenea, cât cer cei mai reputaţi oameni politici şi economişti pentru a veni să vorbească în Capitală.
Informaţiile sistematizate de jurnaliştii Gândul au arătat că, în cazul discursului pe care Blai l-a susţinut la Bucureşti, acesta a solicitat un onorariu de aproximativ 200.000 de euro, la care s-au adăugat costuri de transport, cazare, masă şi alte asemenea cheltuieli pentru 2-3 persoane, ajungându-se astfel la o sumă aproximativ egală cu cea vehiculată acum de procurorii DNA.
Astfel, calculele efectuate în 2012 arătau că primul zbor la clasa întâi găsit pe Internet pe ruta Londra-Bucureşti şi retur, cu compania British Airways, costa, în 25 martie 2012, 4.872 de lire de persoană, adică aproximativ 5.830 de euro de fiecare. În total, 23.320 de euro pentru patru bilete.
În plus, un apartament prezidenţial la hotelul Marriot din Bucureşti costa atunci 5.000 RON/noapte. Încă trei camere, de 900 RON fiecare pentru o noapte, şi ajungem la 7.700 RON, adică aproximativ 1.750 de euro pe noapte, acestea fiind cele mai „ieftine” variante. Deci, cazarea şi transportul presupuneau minimum un buget de 25.000 de euro, fără asigurarea meselelor, închirierea unei limuzine şi pază.
Fundaţia l-a adus pe Blair în România avea legături cu PSD. Tăcere pe toată linia
Organizatorii conferinţei lui Tony Blair au fost cei de la Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală (FDML) şi Center for American Progress. Tema de discuţie era „Viitorul Europei în noua ordine globală”, iar în deschidere, au vorbit jurnalistul Emil Hurezeanu şi preşedintele PSD Victor Ponta.
De aici începând, orice informaţie legată despre desfăşurarea acestui eveniment sau despre contractul lui Tony Blair pentru această conferinţă a fost ţinută secretă de părţile implicate.
Gândul a contactat atunci toţi actorii care au avut legătură cu acest eveniment, în încercarea de a afla nişte informaţii organizatorice şi, mai ales, cine a plătit pentru aducerea lui Tony Blair la Bucureşti, dat fiind că suma este, după cum am văzut deja, de ordinul sutelor de mii de euro.
Dan Sultănescu, directorul executiv al FDML, a refuzat să răspundă la orice fel de întrebare legată de eveniment, declarând că organizatorii vor oferi „la momentul oportun” informaţiile necesare a fi aduse la cunoştinţa publică. Sultănescu şi-a justificat tăcerea prin speculaţiile apărute în presă, conform cărora Tony Blair ar fi adus la Bucureşti pe bani europeni, dat fiind că proiectele FDML sunt cofinanţate din banii Uniunii. Informaţiile sunt false, susţine FDML.
Tot atunci, Gândul a contactat şi celălalt organizator, Center for American Progress, un think tank cu sediul la Washington, DC, căruia i-am solicitat detalii despre această conferinţă. Singurul răspuns a fost un e-mail-tip, pe 19 martie 2012, semnat de un membru al organizaţiei pe nume Chris Semenas, care ne promitea că mesajul a fost transmis „departamentului adecvat” care va oferi rapid un răspuns, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Întrebat despre implicarea PSD în aducerea lui Tony Blair la Bucureşti, Victor Ponta a răspuns că partidul al cărui şef era atunci nu a contribuit financiar la acest eveniment, având în vedere legăturile strânse ale Fundaţiei cu PSD, aceata fiind responsabilă de crearea Centrului Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI), care face sondaje de opinie pentru social-democraţi. PSD nu este implicat în aducerea lui Blair la Bucureşti şi nici nu a contribuit financiar, a declarat pentru gândul Victor Ponta, care a explicat că el a fost invitat să ţină un discurs datorită legăturii social-democrate dintre el şi Tony Blair.
Ulterior, publicaţia The Telegraph scria că Blair l-a prezentat pe Victor Ponta chiar şi lui Barack Obama, într-o întâlnire de un sfert de oră care a avut loc cu prilejul funeraliilor lui Nelson Mandela.
„Blair ratează rareori ocazia de a-şi face noi prieteni şi a-şi extinde deja dezvoltata reţea de contacte”, se arată în articolul din The Telegraph, făcând referire la biroul de consultanţă guvernamentală pe care fostul lider laburist îl conduce şi prin intermediul căruia lucrează cu numeroase regimuri din toată lumea. „Astfel că nu ar trebui să fie o surpriză că şi la o ceremonie de comemorare pentru Nelson Mandela i-a prezentat lui Barack Obama un posibil client”, notează autorul, care foloseşte de trei ori termenul „client” cu referire la Victor Ponta, fără a explica, însă, la ce se referă această relaţie clientelară.
„Tony Blair nu are niciun contract cu guvernul României şi dacă echipa sa a lucrat vreodată acolo a fost fără nicun fel de cost pentru guvernul român şi fără niciun profit personal pentru Tony Blair”, a comentat un purtător de cuvânt al fostului premier britanic.
Totuşi, Ponta era recunoscut şi ca având relaţii strânse de colaborare cu fostul şef al echipei lui Blair din 10 Downing Street, Jonathan Powell. „Cu Powell mă văd cam o dată la două luni. Cred că e cel mai deştept om din acest domeniu pe care l-am întâlnit vreodată”, spunea Ponta în martie 2014.
sursa: gandul.info
... [Trackback] [...] Here you will find 88426 more Information to that Topic: meritocratia.ro/2016/09/06/victor-ponta-control-judiciar-prima-reactie-fostului-premier/ [...]
... [Trackback] [...] Information on that Topic: meritocratia.ro/2016/09/06/victor-ponta-control-judiciar-prima-reactie-fostului-premier/ [...]
... [Trackback] [...] Find More on that Topic: meritocratia.ro/2016/09/06/victor-ponta-control-judiciar-prima-reactie-fostului-premier/ [...]
... [Trackback] [...] Read More here on that Topic: meritocratia.ro/2016/09/06/victor-ponta-control-judiciar-prima-reactie-fostului-premier/ [...]
... [Trackback] [...] Find More here to that Topic: meritocratia.ro/2016/09/06/victor-ponta-control-judiciar-prima-reactie-fostului-premier/ [...]
... [Trackback] [...] Here you will find 41693 additional Info on that Topic: meritocratia.ro/2016/09/06/victor-ponta-control-judiciar-prima-reactie-fostului-premier/ [...]
... [Trackback] [...] Find More Info here to that Topic: meritocratia.ro/2016/09/06/victor-ponta-control-judiciar-prima-reactie-fostului-premier/ [...]
... [Trackback] [...] Read More Information here on that Topic: meritocratia.ro/2016/09/06/victor-ponta-control-judiciar-prima-reactie-fostului-premier/ [...]
... [Trackback] [...] Read More Information here to that Topic: meritocratia.ro/2016/09/06/victor-ponta-control-judiciar-prima-reactie-fostului-premier/ [...]
... [Trackback] [...] Info to that Topic: meritocratia.ro/2016/09/06/victor-ponta-control-judiciar-prima-reactie-fostului-premier/ [...]