STATUT MISCAREA MERITOCRATA
1. Miscarea Meritocrata este o organizatie civica cu un caracter profund umanist ce isi propune schimbarea actualui sistem din Romania, inlocuirea lui cu o democratie participativa (directa) reala si un management al tarii facut de catre specialisti in management, cu valoare dovedita.
2. Miscarea Meritocrata functioneaza sub umbrela Fundatiei Primo.
3. Primo Laurentiu este Presedinte Fondator al Miscarii Meritocrate si garant al respectarii doctrinei si principiilor meritocrate.
4. Miscarea Meritocrata este condusa de un Birou Executiv (BE)din care fac parte Presedintele Fondator, un Presedinte Executiv, un Secretar si 2 coordonatori de filiale judetene ale Miscarii Meritocrate.Cei doi coordonatori de filiale, membrii in BE, sint alesi pe baza de merit de catre Presedintele Fondator care ii poate schimba oricind considera oportun acest lucru, facind public acest lucru in cadrul unei sedinte al BE. Presedintele Executiv este ales prin vot democratic de catre membrii Miscarii Meritocrate prezenti la Congres si acesta are dreptul si obligatia de a-si numi Secretarul pe care il poate schimba oricind considera oportun sa faca acest lucru in cadrul unei sedinte a BE.
6. Coordonatorii de filiale sint alesi in mod democratic, prin vot, de catre membrii filialelor judetene si confirmati in functie de catre Presedintele Fondator al Miscarii Meritocrate. Nu poate fi ocupata functia de coordonator al unei filiale judetene de catre o persoana care nu cunoaste foarte bine doctrina sociala si economica meritocrata, Principiile Meritocrate si Constitutia Meritocrata. Presedintele de filiala nu poate fi membru al unui partid politic, ONG sau al unui serviciu secret.
7. Fiecare filiala este autonoma, se autofinanteaza si se autoorganizeaza.
8. Fiecare filiala se intruneste cel putin o data pe luna. In cadrul filialeleor se vor organiza intruniri si activitati menite a creste numarul de membri si simpatizanti ai meritocratiei. Lunar, in ultima zi a lunii, coordonatorul de filiala trimite un raport la sediul central prin care sa informeze cu privire la progresele realizate si transmite lista noilor membri afiliati miscarii.
9. Filialele se pot intruni si pot schimba prin vot majoritar (50% +1) coordonatorul de filiala oricind doresc, daca realizeaza un cvorum de minim 50% din numarul membrilor judeteni. Procesul verbal al sedintei de schimbare al coordonatorului de filiala trebuie adus la sediul central de catre noul coordonator care in urma unei discutii cu Presedintele Fondator va putea fi confirmat sau nu. In caz de neconfirmare, filiala respectiva trebuie sa organizeze noi alegeri si sa trimita o noua propunere pentru validare. In cazul a 3 nevalidari consecutive, Presedintele Fondator numeste noul coordonator de filiala. Orice coordonator de filiala poate fi revocat prin votul a minim 3 membri in cadrul unei sedinte a BE.
10. BE poate fi convocat in functie de necesitati de catre Presedintele Fondator sau Presedintele Executiv al Miscarii Meritocrate, dar cel putin o data pe an. Intrunirile BE au loc la sediul Miscarii Meritocrate, la Brasov.
11. Congresul este convocat si organizat de catre Biroul Executiv prin vot majoritar, o data la cel putin 4 ani.
12. Deciziile cu privire la modificari ale doctrinei, principiilor sau a continutului Constitutiei Meritocrate se pot lua doar prin referendum, prin votul unei majoritati de minim 75% din numarul total al membrilor Miscarii Meritocrate. Organizarea referendumului este decisa prin vot in BE. Presedintele Fondator al Miscarii Meritocrate are drept de veto cu privire la organizarea referendumului in scopul modificarii doctrinei, Principiilor sau a Constitutiei Meritocrate.
13. Deciziile cu privire la anumite actiuni, hotariri ale Miscarii Meritocrate, se iau de catre Biroul Executiv, cu votul a cel putin 3 din cei 5 membri.
14. Documentele programatice ale Miscarii Meritocrate sint Constitutia Meritocrata si lista celor 38 principii anexate.