Un protestatar a fost împuşcat şi rănit grav de un civil, patru poliţişti au fost răniţi, totul după un marş paşnic organizat după uciderea de către poliţişti a unui bărbat de culoare în Charlotte, Carolina de Nord. Protestele durează de două zile, se aruncă cu pietre, sunt vadalizate şi jefuite magazine. Poliţiştii folosesc gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc, spray paralizant.
Pe acest fond, joi, guvernatorul statului a declarat stare de urgenţă şi a mobilizat Garda Naţională. Primarul din Charlotte ia în considerare impunerea unor restricţii de circulaţie. Filiala Bank of America le-a cerut angajaţilor să rămână acasă în cursul zilei de joi.
Mai grav este că au început proteste şi în Tulsa, statul Oklahoma, unde oamenii cer arestarea unui poliţist care apare într-o inregistrare împuşcând un bărbat de culoare neînarmat şi cu mâinile la vedere. Un oficial de la Casa Albă a declarat miercuri că preşedintele Barack Obama a vorbit la telefon cu primarii din Tulsa şi Charlotte.
Primarul din Charlotte este alb, iar şeful poliţiei este de culoare. Ambii s-au adresat mulţimii şi au făcut apel la calm, însă liderii comunităţii afro-americane sunt decişi să continue protestele. American Civil Liberties Union a cerut poliţiei să publice imaginile cu incidentul în care a fost împuşcat bărbatul din Charlotte. Poliţia a refuzat, iar şeful poliţiei a declarat că a văzut imaginile şi ca ele nu pot reprezenta o dovadă concludentă ca bărbatul respectiv era neînarmat.
Un articol de opinie semnat de Heather Ann Thompson, publicat de NBC News.
Un alt bărbat de culoare a fost împuşcat mortal de un poliţist – de această dată în Charlotte, Carolina de Nord.
Poliţistul spune că bărbatul avea un pistol. Familia lui Keith Lamont Scott spune că el avea o carte în mână. Iar apoi oraşul a explodat.
Când oamenii se revoltă în Charlotte, Carolina de Nord, întreaga naţiune se opreşte. De ce? Pentru că acesta nu este un oraş decadent din nord, precum, Baltimore, şi nici un oraş în declin economic, precum Chicago. Când poliţia împuşcă oameni neînarmaţi în aceste oraşe, nu puţini se întreabă dacă nu cumva aceasta se întâmplă mai degrabă din cauza violenţei generate de sărăcie decât de agresivitatea poliţiei.
Însă Charlotte nu este un ghetou urban. Este un oraş însorit cu case frumoase, este un oraş prosper, unde poţi găsi o slujbă, iar acea slujbă îţi poate oferi weekenduri frumoase de relaxare în Apalaşii care sunt la doar o ora cu maşina sau pe coasta Atlanticului, la fel de aproape. Charlotte este un magnet pentru tineri şi vârstinici deopotrivă şi ridicarea orasului a stârnit invidia multor primari.
Este foarte important de spus că acest oraş a fost considerat unul dintre cele mai bune pentru a locui din întreaga Americă. Asta i-a făcut mandri pe cei de aici. Charlotte este un simbol a ceea ce e cel mai bun în America secolului 21.
Sau poate nu…
Da, Charlotte este o metropolă cu aproape un milion de suflete care înfloreşte. Şi da, oraşul are slujbe bune, 72% dintre locuitori lucrează şi au case frumoase, cu o valoare medie de 170.000 de dolari.
Mai mult, 80% dintre locuitori sunt absolvenţi de liceu şi peste 40% au şi studii universitare. Sunt statistici impresionante pentru un oraş care are o populaţie albă de doar 50% într-o ţară în care cele mai bogate zone sunt cele ale albilor, nu ale celor de culoare.
Însă ca fiecare oraş american mare, Charlotte este şi segregat, sărac şi distrus de războiul drogurilor. Prea mulţi dintre copiii din Charlotte sunt flămânzi şi prea mulţi din părinţii de aici zăresc mai mult poliţişti pe străzile lor decât magazine şi recrutori pentru slujbe.
Pe scurt, Charlotte este unul dintre cele mai bogate oraşe din ţară, dar această prosperitate nu a ajuns şi în zona neagră, din vestul şi nord-vestul orasului, acolo unde patrulează cei mai mulţi poliţişti. În sudul populat de albi, poliţia nu investeşte prea multă energie în aceste acţiuni – nu fac decât să-i pună pe oameni cu spatele la zid şi să-i caute de droguri.
Agresivitatea poliţiei în cele mai sărace şi mai negre zone ale oraşului conduce la asta, la fel ca în fiecare oraş din ţară, la uciderea cetăţenilor de către poliţişti. Iar asta a condus aici, ca şi în alte părţi, la revolta.
De aceea, dacă Charlotte a erupt, trebuie să tratăm lucrurile cu atenţie deosebită.
Unii se gândesc că naţiunea e bine, cu excepţia acelor zone urâte de sărăcie şi segregare care explodează constant în Baltimore sau Chicago. Alţii ştiu mai bine despre ce e vorba, însă speră să se îndeparteze de nedreptatea rasială persistentă şi de strigătele de ajutor ce vin de la familiile de culoare.
Charlotte este semnalul lor de trezire.
sursa: cotidianul.ro
... [Trackback] [...] Read More here to that Topic: meritocratia.ro/2016/09/23/trezirea-din-visul-american-stare-de-urgenta-in-carolina-de-nord/ [...]
... [Trackback] [...] Find More Information here to that Topic: meritocratia.ro/2016/09/23/trezirea-din-visul-american-stare-de-urgenta-in-carolina-de-nord/ [...]
... [Trackback] [...] Read More Info here on that Topic: meritocratia.ro/2016/09/23/trezirea-din-visul-american-stare-de-urgenta-in-carolina-de-nord/ [...]
... [Trackback] [...] Information on that Topic: meritocratia.ro/2016/09/23/trezirea-din-visul-american-stare-de-urgenta-in-carolina-de-nord/ [...]
... [Trackback] [...] Find More Info here on that Topic: meritocratia.ro/2016/09/23/trezirea-din-visul-american-stare-de-urgenta-in-carolina-de-nord/ [...]
... [Trackback] [...] There you will find 26496 additional Information to that Topic: meritocratia.ro/2016/09/23/trezirea-din-visul-american-stare-de-urgenta-in-carolina-de-nord/ [...]
... [Trackback] [...] Find More here to that Topic: meritocratia.ro/2016/09/23/trezirea-din-visul-american-stare-de-urgenta-in-carolina-de-nord/ [...]